Nektarinky jsou vynikající ovoce s úrodou na konci léta, podobně jako broskve. Jsou obvykle o něco menší, než je průměr broskve a mají hladkou kůži. Využití nektarinky je stejné jako využití broskví. Mohou být jedeny čerstvé, přidané do koláčů a jsou sladkým, chutným přírůstkem do ovocného salátu.
Nektarinka se považuje za poddruh obyčejné broskve. Její ovoce se vyznačuje hladkou pokožkou. Její chemické složení i biologické vlastnosti jsou blízké složení broskví. Broskev však není tak sladká jako nektarinka. Zralé stromy mohou dorůst až 7 metrů. Rostliny jsou zdobeny zelenými listy poměrně velké velikosti. Na jaře kvetou hojně voňavými květy bílého nebo růžového odstínu. Plody jsou kulovité, mohou mít červenou, oranžovou nebo žlutou kůži. Uvnitř se skrývá měkká vláknitá oranžová dužina, ve které je pecka. Chutné ovoce je šťavnaté a sladké.